Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Söyleşi  (Okunma Sayısı 725 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Emrullah CAN
ѕιтє уöиєтι¢ιѕ
*

…Bismî Hû…

Çevrimiçi Çevrimiçi

Üye ID: 4

« : 19 Nisan 2011, 17:57:49 »

-Selamun aleyküm

-Aleykum selam ve rahmetullah.

-Nasılsınız?

-Teşekkür ederim. Hamd olsun bir sıkıntımız yoktur. Umarım sizler de iyi ve sıhhattesinizdir.

-Kısaca kendinizi tanıtırmısınız?

- Hayat okulunun kah öğreticisi kah talebesi olarak zamanımızı değerlendirmeye çalışıyoruz. Okumak, yazmak ve araştırmak en zevk aldığım uğraşlar. Yaklaşık iki yıllık evliyim ve şu sıralar yeni bir emanetin yolunu gözlemekteyiz.

-Eş seçiminde kriterleriniz-öncelikleriniz nelerdir?

-Soruyu ‘’Eş seçimindeki kriterleriniz ne oldu’’ şeklinde düzenlersek daha isabetli olacak gibi:) Bana göre evlilik kararı ve eş seçimi insan yaşamındaki en kritik ve önemli adımların başında gelir. Saliha bir eşin dünya ve ahiret saadeti olduğu söylenmiştir. Peygamber Efendimiz denginiz olan eşler seçin diye buyurmuştur. Tarafların ilmi ve ameli, dünya görüşü, fiziki ve maddi ölçülerinin birbirine yakın olması gerektiğine inanıyorum. Muhafazakâr çizgi ve inançlarımıza uygun, hayatın her anını beraber paylaşabileceğimiz, iyi günde-kötü günde yanımızda olacak bir eş adayı elbette benim de önceliklerimdendi.

-Bir konuda anlaşamadığınızda ne gibi bir yol izlersiniz?

-Böyle durumlarda eşlerin sabır ve itidallerini kaybetmemeleri lazım… Anlaşmazlık ve tartışmalarda tarafların öfkelerini kontrol etmeleri ve sonradan pişmanlık duyacakları hareket ve söylemlerden kaçınmaları gerekir. Bu noktada bayanların biraz daha duyarlı olup, ALLAH’ın, aile reisi olarak seçip belli ölçülerde itaati emrettiği eşlerine karşı daha yumuşak ve saygılı olmaları gerektiğini düşünüyorum. Her iki taraf da kendi bildiğinde ısrar ve inat edecek olursa sorunlar çözüm yerine içinden çıkılmaz hale gelir.

-Ev işlerinizde eşinize yardım eder misiniz?

-Her konuda olduğu gibi bu noktada Peygamber Efendimiz bizim için güzel bir örnektir. Ev işlerinde eşlerine yardımcı olan, yeri geldiğinde hanımlarıyla çeşitli oyunlar oynayan Peygamberimiz,  aynı zamanda bulunmaz bir eş, örnek bir babaydı. Özellikle bayanların gücünün yetmediği, taşıyıp indiremedikleri işlerde veya hastalık, misafir gibi özel durumlarda eşime yardım etmeye çalışıyorum. Bu bir eşyanın yerinin değiştirilmesi olacağı gibi yemek tepsisinin getirilip kaldırılması, ocaktaki çorbanın karıştırılması gibi değişik yardımlar olabiliyor…)

-İyi bir evlilik nasıl olmalıdır?

-Eşlerin birbirine saygı ve sevgi çerçevesinde yaklaştığı, erkeğin eşini ALLAHın bir emaneti olarak görüp o hassasiyetle ona davrandığı; kadının ise evin ihtiyaçlarını eksiksiz tamamlamaya çalışan, kendisine karşı şefkatli ve yumuşak davranan eşine karşı gereken itaat ve özeni gösterdiği aile anlayışı, iyi bir evlilik için temel unsurlardır.
Sokrates’in huysuz bir karısı varmış. Sürekli dırdır edermiş. Hatta hemen her gün bir bahane bulup, Sokrates’ in başından aşağıya bulaşık suyu dökmeyi alışkanlık haline getirmiştir. Bitmek bilmeyen kavgalar, gürültüler. Sokrates de bu yüzden hep dışarıya kaçar, sohbetler eder, öğrencilere dersler verir. Bir gün öğrencileri ile birlikte hem yürümekte hem de “Evlilik” üzerine dersler vermektedir. Yürürler epeyce. Öğrencilerinden biri “Mutlu bir evlilik nasıl olur? “ diye soru sorar. Başlar anlatmaya Sokrates. “Şöyle olur, böyle olur, felsefe, mana vs.” diye anlatırken bir süre sonra kendi evinin önüne gelir farkında olmadan. Dalgındır biraz. Tam evin önünden geçerken başından aşağıya bulaşık suyu döker karısı. Sokrates döner öğrencisine ve der ki.“Evlilik kutsaldır, iyidir. Evlenmek lazım. Eğer karın iyi ise mutlu olursun “Yok eğer kötüyse, benim gibi filozof olursun!”  Smiley

Şimdi bahar çağırıyor seni, kalbini al eve dön..
Şimdi hayat çağırıyor seni, candan geç cânan’a dön..
Şimdi Rabbin çağırıyor seni, kabından çık Kâbe’ne dön...
Emrullah CAN
ѕιтє уöиєтι¢ιѕ
*

…Bismî Hû…

Çevrimiçi Çevrimiçi

« Yanıtla #1 : 19 Nisan 2011, 18:05:35 »

-Evlilikte beyler her zaman daha dirayetli ve mantıklı taraf olmalıdırlar. Çünkü bayanların fıtaratında duygusalllık vardır bu da çoğu zaman mantığı bir kenara itelemektedir. Peki sizin de yeter artık deyip gücünüzün tükendiği zamanlar oldu mu? O zamanlarda nasıl davrandınız, o zamanları nasıl aştınız

-Dediğiniz gibi bayanlar fıtratları gereği daha duygusal ve acele tepkilerde bulunabiliyorlar. Belli bir ölçüye kadar bu aslında normal karşılanmalıdır. Erkeğin bu noktada biraz daha sabırlı ve anlayışlı olması gerekiyor. Evin reisi rolünü doğru kullanmalı, konumunu baskı ve sertlik yerine adalet ve hoşgörü ile güçlendirmelidir. Tabi bayan da bu arada farkına vardığı zafiyetlerini giderme yoluna giderek kendi payına düşen görevi yerine getirmelidir.

-Kadının sosyal hayatta durması gereken yeri kısaca kendi pencerenizden anlatır mısınız?
-Kadının toplumsal hayatta eş ve anne rolüyle öne çıkması gerektiğine inanıyorum. Zira sağlıklı nesillerin yetişmesi evvela huzurlu bir aile ve duyarlı annelere bağlıdır. Kadının çalışmasının zorunlu olduğu hallerde de İslami hassasiyetlere uygun koşul ve ortamlara son derece dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum.

-Nasıl bir babasınız? Veya olursunuz?

-Çocuklarına karşı yeri geldiğinde yönlendirici ve disiplinli bir baba, sırası geldiğinde bir rehber, bazen bir arkadaş bazen bir öğretmen rolünde olan bir baba profilini takip etmek isterim.

-Eş seçiminde insanların en çok üzerinde durması gerekenler nelerdir?

-Evlilik ile ilgili, evlilik müessesinin önemi gibi hususlarda az-çok hepimizin bilgisi vardır. Bunları tekrarlayarak zamanınızı almak istemiyorum. Dindarlık en başta dikkat edilmesi gereken özellik olmalıdır. Bunun yanı sıra maddi ve fiziki özellikler, ilmi birikim ve sahip olunan dünya görüşü irdelenmesi ve göz önüne alınması gereken özelliklerden başlıcaları olarak sayılabilir.

-Evlilikte susmak çoğu zaman hayat kurtarır. Malum hayat kurtarmak da (susmak) zor iştir. Sabır ve susmak konusunda kendinizi nasıl görüyorsunuz?

-Belki birçoğumuzun yaşadığı sıkıntılar gibi benim de zor şartlar ve çeşitli meşakkatler içerisinde geçen ciddi dönemlerim oldu. Bu kaçınılmaz olumsuzlukların sabır, sağduyu ve kanaat noktasında bir kazanım olarak yaşamıma döndüğünü söyleyebilirim. Bu noktalarda olması gereken çizgide yer aldığımı zannediyorum.

-Evlenmeyi düşünen gençlere ne tavsiye edersiniz?

-Salih ve denk bir eşin dünya ve ahiret mutluluklarına vesile olacağına inanıyorum. İnsanın hayatında sahip olduğu en değerli varlıkların: iki kadın: Annesi ve eşi olduğu hakikati malumdur.

Hayat yolculuğunda seçim yapılması en zor ve hayati önem taşıyan hususlardan biri hatta başlıcası eş tayinidir... Dertlerini, Sıkıntılarını; Mutluluk ve Sevinçlerini paylaşabileceğin; beraber ağlayıp beraber gülebileceğin bir hayat dostunun, bir dava arkadaşının olması ne güzeldir!

Sosyal ve psikolojik; maddi ve manevi; toplumsal veya bireysel; İslami ve İnsani birçok açıdan evlilik insanoğlu için elzem, hayırlı ve faideli işlerin başında gelmektedir. Kim eve geldiği zaman huzur ve mutluluk ile örülmüş bir yuva, sevgiyle yoğrulmuş bir sofra, sıcak bir gülümseme,  sevgi ve samimiyet kokan ve yayan bir hava solumak, Kim Bir cennet arkadaşı, Kim dininin diğer yarısını istemez ki!
İmkânı olan kardeşlerimizin vakit geçirmeden bu kutlu müesseseye adım atmalarını âcizane tavsiye ederim. Nitekim Peygamber Efendimizin bu konudaki zamanında hareket edilmesi buyruğunu biliyoruz.

-Röportaja katıldığınız için teşekkür ederim. Bizim için oldukça verimli olan sohbetiniz için okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.Yuvanız her daim sağlıklı, huzurlu, bereketli olsun inşaALLAH. Rabbim yuvanızı cennet bahçesi eylesin. Selametle kalınız. Dualarınızda yer almak ve dualarda buluşmak duasıyla. Rahman'a emanet olunuz..

-Böyle mühim ve hassas bir konuda beni konuk ettiğiniz için asıl ben size teşekkür ederim. ALLAH razı olsun inşALLAH… Evli kardeşlerimiz için hayırlı, huzurlu bir ömür; bekâr kardeşlerimiz için de tez elden uygun bir eş ve mutlu bir yuva temennisinde bulunmak istiyorum. Hoşçakalın!

Yahya Abbas Müsavi
уαя∂ıм¢ı уöиєтι¢ι
*

Çevrimiçi Çevrimiçi

Üye ID: 30

« Yanıtla #2 : 19 Nisan 2011, 18:16:34 »

Evlilik kutsaldır, iyidir. Evlenmek lazım. Eğer karın iyi ise mutlu olursun “Yok eğer kötüyse, benim gibi filozof olursun!” 

en dikkat çekici yerdi... Smiley

...latife bir yana gayet öğretici ve güzel bir söyleşi olmuş....
kekocan bu söyleşiyi sizmi yazdınız..?

Görüyorum ki; evleriniz Rum Kayzeri'nin evlerine, lükse hayranlığınız Kisra'nın tutumuna, servet peşinde koşmanız, Karun'un anlayışına, saltanatınız Firavun saltanatına, nefsleriniz Ebu Cehil nefsine, gururunuz Ebrehe'nin gururuna, yaşayışınız sefillerin yaşayışına benziyor. ALLAH için söyleyin bana, MUHAMMEDi'den olanlar nerede?[/co
Emrullah CAN
ѕιтє уöиєтι¢ιѕ
*

…Bismî Hû…

Çevrimiçi Çevrimiçi

« Yanıtla #3 : 19 Nisan 2011, 18:18:47 »

ALLAH razı olsun abi.
Geçenlerde bir e-dergi çalışmasında benimle yapılan acizane bir röportajdı...

Yahya Abbas Müsavi
уαя∂ıм¢ı уöиєтι¢ι
*

Çevrimiçi Çevrimiçi

« Yanıtla #4 : 19 Nisan 2011, 18:20:00 »

maşaALLAH...sevindim kardeşim...dahada güzel,faydalı,öğretici ve hayrlı çalışmalarınızı bekleriz...

Görüyorum ki; evleriniz Rum Kayzeri'nin evlerine, lükse hayranlığınız Kisra'nın tutumuna, servet peşinde koşmanız, Karun'un anlayışına, saltanatınız Firavun saltanatına, nefsleriniz Ebu Cehil nefsine, gururunuz Ebrehe'nin gururuna, yaşayışınız sefillerin yaşayışına benziyor. ALLAH için söyleyin bana, MUHAMMEDi'den olanlar nerede?[/co
Seyyid-e Kerbela
мιя üує

Mesajim Var Dünya'ya Alicilar Bozulmus Ulasilmiyor

Çevrimdışı Çevrimdışı

Üye ID: 2139

« Yanıtla #5 : 20 Nisan 2011, 03:30:45 »

Emrullah abim  Söylesini bastan sona okudum cok süper ve cok icden acikcasi ayni görüs ve ayni cizgide bulunan insanlarin dile getiripde söylemek isteyipde diyemediklerine tercüman olmussun Rahman senden razi olsun.. Ama anlamadigim birsey var bu söylesi nedne sadece evlilik ve aile üzerine oldu Dikkatimi cekdi baska konulara güncel konulara deginilmemis acikcasi ben yazinin devaminda güncel olaylara fikirlerinide sunacagini tahmin edmisdim.

Sakın terk-i edebden, kûy-i mahbûb-i Hudâ'dır bu!
Nazargâh-i ilâhîdir Makam-ı Mustafâ’dır bu..!
Abbas
∂ανєтуσℓυ мσ∂
*

Çevrimiçi Çevrimiçi

Üye ID: 702

« Yanıtla #6 : 20 Nisan 2011, 09:07:13 »

çok sade, çok akıcı ,çok öz ,çok doğal ve  öğretici bir yazı olmuş.Rabbim daima sizlerden razı kalsın kıymetli abim.
« Son Düzenleme: 20 Nisan 2011, 09:12:07 Gönderen: Abbas » Logged

"vallahi, vallahi bugün resulullah(a.s.v) kabirde sızlanmaktadır.
filistin'deki durum ve mazlumiyet resulullah(a.s.v) ı kabrinde sızlatmaktadır."(şehit murtaza mutahhari)
Yahya Abbas Müsavi
уαя∂ıм¢ı уöиєтι¢ι
*

Çevrimiçi Çevrimiçi

« Yanıtla #7 : 20 Nisan 2011, 09:35:13 »

Emrullah abim  Söylesini bastan sona okudum cok süper ve cok icden acikcasi ayni görüs ve ayni cizgide bulunan insanlarin dile getiripde söylemek isteyipde diyemediklerine tercüman olmussun Rahman senden razi olsun.. Ama anlamadigim birsey var bu söylesi nedne sadece evlilik ve aile üzerine oldu Dikkatimi cekdi baska konulara güncel konulara deginilmemis acikcasi ben yazinin devaminda güncel olaylara fikirlerinide sunacagini tahmin edmisdim.

herkesin bir uzmanlık alanı var..kekomda bu konuda biraz daha uzman... Wink

Seyyid-e Kerbela
мιя üує

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #8 : 20 Nisan 2011, 13:32:46 »

weyyy evlilik konusunun piri abi ma jeton dört kösedir idare ed carpa carpa iniyi

Emrullah CAN
ѕιтє уöиєтι¢ιѕ
*

…Bismî Hû…

Çevrimiçi Çevrimiçi

« Yanıtla #9 : 20 Nisan 2011, 18:10:11 »

Okuyan gözlerinize sağlık abi. Teşekkür ederim.
Söyleşi sadece evllilik üzerineydi. O yüzden bu konuyla sınırlı kaldı. Genel bağlamda yaptığımız röportajlar da forumda mevcuttur... sal.

Emrullah CAN
ѕιтє уöиєтι¢ιѕ
*

…Bismî Hû…

Çevrimiçi Çevrimiçi

« Yanıtla #10 : 20 Nisan 2011, 18:11:21 »

çok sade, çok akıcı ,çok öz ,çok doğal ve  öğretici bir yazı olmuş.Rabbim daima sizlerden razı kalsın kıymetli abim.

Estagfurullah sevgili kardeşim. Rabbim senden ve ehlinden de razı olsun inş..
Dua ile...

DiRiLiŞ
мιя üує

Derin yürek, derin Aşk ve derin İnsan..

Çevrimdışı Çevrimdışı

Üye ID: 4853

« Yanıtla #11 : 20 Nisan 2011, 18:35:45 »

Dirliş bu konuyu iğneledi(:

Okuyacagım sonra inş.

Madem ölüm tek bir defa gelecek,

O da neden ALLAH için olmasın ..
Seyyid-e Kerbela
мιя üує

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #12 : 20 Nisan 2011, 18:46:34 »

diger söylesileride bulursam okurum simdi acikcasi forum icinde brisey arayamiyorum anca yazilanalari ama insALlah ilerde forumuda kurcaliyacam

Emrullah CAN
ѕιтє уöиєтι¢ιѕ
*

…Bismî Hû…

Çevrimiçi Çevrimiçi

« Yanıtla #13 : 21 Nisan 2011, 20:28:59 »

Dirliş bu konuyu iğneledi(:

Okuyacagım sonra inş.

İnşALLAH, bekleriz... alkış

Emrullah CAN
ѕιтє уöиєтι¢ιѕ
*

…Bismî Hû…

Çevrimiçi Çevrimiçi

« Yanıtla #14 : 21 Nisan 2011, 20:31:12 »

diger söylesileride bulursam okurum simdi acikcasi forum icinde brisey arayamiyorum anca yazilanalari ama insALlah ilerde forumuda kurcaliyacam

Kurcala kurcala keko  alkış

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: