Sayfa: [1] 2  Hepsi   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: ALLAH İçin Sevmek  (Okunma Sayısı 1897 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ebu_zer
σиυя üуєѕι

Çevrimdışı Çevrimdışı

Üye ID: 32

« : 25 Kasım 2006, 19:09:09 »

ALLAH İçin Sevmek

Sevgi kalplerin canı, ruhların gıdasıdır. Sevmeyen kalp ölüdür.

Bütün sevgiler, o duyguyu var edene, onu kalbimize koyanadır.

Kendini yaratanı sevmeyen kalp, ruhunu yitiren bedenden daha soğuktur.

Mü’min sevdiğini ALLAH için sevmelidir; bu onun en belirgin özelliklerinden biridir.

Sevdiğini ALLAH rızâsı için sevmek, esasen ALLAH’ı sevmektir.

Hatta Peygamber aleyhisselâm’a duyulan muhabbetin kaynağı da ALLAH sevgisidir.

İnsan sevdiği kimseyi akrabası olduğu için, aralarında iş ve menfaat bağı bulunduğu için değil, Müslüman olduğu için sevmelidir.

ALLAH rızâsı için sevdiği kardeşinin din ve dünyasının mükemmel olmasını arzu etmeli, başına bir sıkıntı gelmemesini dilemelidir.

Böylece din kardeşine karşı kalbinde doğabilecek kötü duygulara fırsat vermemelidir.

Müslümanlar Kardeştir

İmanın zevkine varabilmenin önemli şartlarından biri, sevdiği kimseyi ALLAH için sevmektir. (Buhârî, Îmân 9, 14)

Sevmediği kimseyi, başka bir sebeple değil, sırf ALLAH rızâsı için sevmemek de Cenâb-ı Hakk’ın değer verdiği erdemli bir davranıştır. (Ebû Dâvûd, Sünnet 3)

Demek ki sevgi de, nefret de dünyevî bir maksat için değil, sadece ALLAH rızâsı için gösterilmelidir.

Maddî bir çıkar, bedenî bir haz ümidiyle birini sevmenin veya menfaatine engel olduğu için birinden nefret etmenin ALLAH katında hiç önemi yoktur.

ALLAH için beslenen sevgi, sevilenin bir iyiliği sebebiyle artmayacağı gibi, verdiği bir sıkıntı yüzünden de azalmaz.

Peygamber Efendimiz’in anlattığı şu canlı sevgi örneğini imrenerek dinleyelim:

Vaktiyle adamın biri, bir başka köydeki din kardeşini ziyâret etmek için yola çıktı. ALLAH Teâlâ, onu gözetlemek ve kendisiyle konuşmak için bir meleği görevlendirdi.

Melek, adamın geçeceği yol üzerinde onu beklemeye başladı. Yanına gelince:

“Nereye gidiyorsun, kardeş?” diye sordu.

“Şu ilerideki köyde bir din kardeşim var, onu ziyârete gidiyorum.”

“O senin akraban mı?”

“Hayır.”

“Ondan elde etmek istediğin bir menfaatin mi var?”

“Hayır. Ben onu sırf ALLAH rızâsı için seviyorum; ziyâretine de bu sebeple gidiyorum.”

O zaman melek şunları söyledi:

“Sen onu nasıl seviyorsan ALLAH da seni öyle seviyor.

Ben, bu müjdeyi vermek için ALLAH Teâlâ’nın sana gönderdiği elçisiyim.” (Müslim, Birr 38; Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 462, 50

Gördüğünüz gibi, ALLAH için beslenen sevginin karşılığı, ALLAH tarafından sevilmektir.

ALLAH’a gönül veren kimse bütün mü’minleri sever; onların kendi kardeşi olduğunu düşünür. Müslümanları Cenâb-ı Hakk’ın da sevip kendi yoluna ilettiğini ve İslâmiyet’le şereflendirdiğini bilir.

İyi bir mü’min, bütün Müslümanlara değer verir. Onların dokunulmaz haklarına saygı gösterir; kendilerine dua eder; iyiliklerini ister; kusurlarını örtmeye çalışır.

Dünyada Müslümanlara kin beslemek, haset etmek, kötülüklerini istemek bir mânevî hastalıktır. ALLAH Teâlâ onları cennete koyunca, gönüllerindeki bu tür marazî duyguları tamamen yok edecektir. (A’râf 7/43; Hicr 15/47)

Bunu böyle bilmeli ve gönül hastalıklarından kurtulmaya çalışmalıdır.

Sevdiğini Söylemek

Müslüman; din kardeşlerine muhabbet beslemeli, hele ahbap ve arkadaşlarını daha çok sevmelidir. Peygamber Efendimiz’in Mekke’den göç eden muhâcirler ile Medineli ensârı birbirine kardeş yaptığını dikkate almalı, gönül dostlarını has kardeşleri kabul etmeli, onlara olan muhabbetini ziyadeleştirmelidir.

Muhabbeti büyütüp geliştiren sebeplerden biri, sevgiyi dillendirmektir. Bunu bize sevgili Efendimiz öğretmiştir.

Bir gün Efendimiz’in yanında oturan bir adam, yoldan geçen şahsı Kâinâtın Efendisi’ne gösterdi:

“Yâ Resûlallah! Ben şu adamı çok seviyorum” dedi.

Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve selem:

“Onu sevdiğini kendisine söyledin mi?” diye sordu.

“Hayır, söylemedim” deyince:

“Hemen git ve ona kendisini sevdiğini söyle!” buyurdu.

Sahâbî yerinden kalktı; o zâtın arkasından yetişti ve:

“Ben seni ALLAH rızâsı için seviyorum” dedi.

O da ona şu nefis cevabı verdi:

“Beni rızâsı için sevdiğin ALLAH da seni sevsin.” (Ebû Dâvûd, Edeb 112, 113; Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 140-141, 150)

Peygamberler Sultanı, sevgiyi dile getirmeye işte böyle önem verirdi. “Bir kimse din kardeşini sevdiği zaman, bunu ona söylesin” buyururdu. (Ebû Dâvûd, Edeb 112, 113; Tirmizî, Zühd 54; Ahmed b. Hanbel, Müsned, IV, 130)

Şunu iyi bilmelidir: Kıyamet gününde, hiçbir gölgenin bulunmayacağı o korkunç mahşer yerinde, Cenâb-ı Hak yedi grup insana arşının gölgesini ikrâm edecektir. Bu bahtiyarlardan biri ALLAH rızâsı için birbirini sevenlerdir. (Buhâri, Ezan 36, Zekât 16, Rikak 24; Müslim, Zekât 91)

ALLAH İçin Sevmemek

ALLAH Teâlâ, İslâmiyet’e ve Resûlullah’ın kişiliğine aktif bir şekilde düşmanlık besleyenlerin kesinlikle sevilmemesini istemiş; şayet bu din düşmanları bir Müslümanın babası, oğlu, kardeşi veya akrabası bile olsa onlara gönlünde yer vermemesini emretmiştir. (Mücâdele 58/22)

İslâm düşmanları hem ALLAH’ın hem de Müslümanların düşmanıdır. Onlara kesinlikle şefkat gösterilmeyecektir. (Mümtehine 60/1)

Günümüzde yaşayan ve bu özellikleri taşıyan kimseleri sevmeyeceğiz. Onların, daha önce yaşamakla beraber, fikir ve düşünce planında arkadaşları olan, tarih boyunca peygamberlere ve onların getirdiği dine düşmanlık besleyen kimselerden, özellikle de Firavun, Nemrut, Ebû Cehil gibi önde gelen din düşmanlarından nefret edeceğiz. Çünkü hakikati inkâr edenleri ALLAH da sevmez ve onları kendi düşmanları kabul eder. (Âl-i İmrân 3/32; Bakara 2/9

Muhabbet Testi

Dindarlığımızın derecesini şöyle bir muhabbet testiyle ölçebiliriz:

Eğer;

ALLAH’ı ve Resûlullah’ı dünyadaki her şeyden daha fazla seviyorsak;

din kardeşimize, dünyevî bir çıkar, bedenî bir haz sebebiyle değil de, sırf ALLAH rızâsı için muhabbet besliyorsak;

Müslümanların dokunulmaz haklarına saygı gösteriyor, kusurlarını örtmeye çalışıyorsak;

onlara kin beslemiyor, haset etmiyorsak:

kendimiz için istediğimiz iyi ve güzel şeyleri din kardeşlerimiz için de istiyor, kendimiz için istemediğimiz şeyleri onlar için de istemiyorsak;

sevmediğimiz kimseyi, menfaatimize engel olduğu için değil, ALLAH’a, Resûlullah’a ve İslâmiyet’e aktif bir şekilde düşmanlık beslediği için sevmiyorsak,

işte o zaman imanımıza güvenebiliriz.

Cimrilik Etmeyelim

Fırsatı yakalamışken burada bir şeyi daha hatırlatmak istiyorum.

İnsanın eliyle cüzdanı arasında bir mesafe varsa, ona cimri, yoksa cömert denir. Bunu herkes bilir.

Ama diliyle gönlü arasında dağlar kadar mesafe bulunduğu için, sevdiğine olan muhabbetini bir türlü dile getiremeyen kimseye acaba ne ad vermelidir? Bunu ben bilmiyorum. Ona cimri demenin çok hafif kalacağını düşünüyorum.

İnsan bir gün ölümün eşiğine geldiğinde, hayatın en ucuz, ama en değerli servetini, yani “seni seviyorum” demeyi sevdiklerinden esirgediğini yüreği yanarak hissedebilir. Lâkin vakit geçmiş olabilir.

Böyle bir acıyı yaşamamak için, henüz fırsat varken, sevgili hayat arkadaşına, oğluna, kızına, anasına, babasına, dostuna, arkadaşına, sözün kısası bütün sevdiklerine, hiç cimrilik etmeden sevgisini dillendirmelidir.

DÜŞMANLARIM BANA NE YAPABİLİR
HAPSEDİLMEM HALVET
SÜRGÜN EDİLMEM SEYAHAT
ÖLDÜRÜLMEM ŞEHADETTİR....

Şeyhülislam İbn-i Teymiyye...
acun-i islam
тє¢яüвєℓι üує
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

Üye ID: 36

« Yanıtla #1 : 29 Kasım 2006, 16:53:33 »

Her şeyi ALLAH yaratmıştır ve yaratılan hiç bir şey boşuna degildir...Belki biz aciz kullar bunun mahiyetini anlayamayız fakat hikmeti büyüktür...Bundan hareketle bütün yaratılanlar in'den cin'inden hayvanından eşyasına kadar her şey derin anlamlarla yüklüdür...son olarak  sözüyle
 Yaradılanı severim yaratandan ötürü....
ALLAH razı oılsun
Kanrevan
üѕтα∂

evımden,işimden,şirin,bebegimde...

Çevrimdışı Çevrimdışı

Üye ID: 15

« Yanıtla #2 : 30 Kasım 2006, 13:43:45 »

ALLAH razı olsun kardesım

Ben bır garıp kulum
              Ne olurkı sonum
                    Malımdur su halım
                                 Af eyle ALLAHım .......

can dedim canan dedi
dost dedım dostum dedı
kal dedım kalmam dedı
yar dedım yaren dedı
sev dedım sevmem dedı
gul dedım gulmem dedı
sözünde bir dertli türkü  gözlerinde hüzün
bir dost geldi gurbet elden özünde özünnnnnnnnnnnnn
кıяıℓ кαℓєм
σиυя üуєѕι

çєкмєктєи ѕıкıℓмα∂ıgıм єи güzєℓ ∂єя∂ιмѕιи,

Çevrimdışı Çevrimdışı

Üye ID: 48

« Yanıtla #3 : 12 Aralık 2006, 20:59:19 »

Ben bır garıp kulum
              Ne olurkı sonum
                    Malımdur su halım
                                 Af eyle ALLAHım .......

кıяıк кαℓєм
çєкмєктєи ѕıкıℓмα∂ıgıм єи güzєℓ ∂єя∂ιмѕιи,
nursena
уєиι üує
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

Üye ID: 46

« Yanıtla #4 : 22 Aralık 2006, 12:24:18 »

Ben bır garıp kulum
              Ne olurkı sonum
                    Malımdur su halım
                                 Af eyle ALLAHım .......
Yahya Abbas Müsavi
уαя∂ıм¢ı уöиєтι¢ι
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

Üye ID: 30

« Yanıtla #5 : 28 Aralık 2006, 16:51:17 »

ALLAHcc a YEMİN EDERİMKİ, EĞER BEN HİÇ BOZMADAN BÜTÜN GÜN ORUÇ TUTSAM,HİÇ UYUMADAN BÜTÜN GECEYİ İBADETLEİHYA ETSEM,MALIMI HERŞEYDEN KISIP ALLAHcc YOLUNDA İNFAK ETSEM.ÖLECEĞİM GÜN KALBİMDE ALLAHcca İTAAT EDENLERE KARŞI SEVGİ,ALLAHcc a İSYAN EDENLERE KARŞIDA BUĞZ YOKSA,BENİM BÜTÜN YAPTIKLARIMIN BANA ZERRE KADAR BİR MENFAATİ YOKTUR.

ABDULLAH BİN ÖMER ra.

Görüyorum ki; evleriniz Rum Kayzeri'nin evlerine, lükse hayranlığınız Kisra'nın tutumuna, servet peşinde koşmanız, Karun'un anlayışına, saltanatınız Firavun saltanatına, nefsleriniz Ebu Cehil nefsine, gururunuz Ebrehe'nin gururuna, yaşayışınız sefillerin yaşayışına benziyor. ALLAH için söyleyin bana, MUHAMMEDi'den olanlar nerede?[/co
ahmetyasin
уєиι üує
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

Üye ID: 347

« Yanıtla #6 : 03 Ocak 2007, 12:08:29 »

selamun aletkum
paylaşımın için ALLAH razı olsun
ALLAH İçin Sevmek ALLAH İçin Buğzetmek

Toprağın bağrından kopup tekrar aslına dönmeyi kendisinin özü sayan şerefli insanların varlığından bizleri haberdar eden ,eyyüpün sabrı ve ibrahimce mucadeleyi bizlere anımsatan ve bizlere yaşatan mustazaflara selam olsun
acun-i islam
тє¢яüвєℓι üує
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

Üye ID: 36

« Yanıtla #7 : 03 Ocak 2007, 12:12:32 »

selamun aletkum
paylaşımın için ALLAH razı olsun
ALLAH İçin Sevmek ALLAH İçin Buğzetmek

Ahmedfurkan
σиυя üуєѕι

Çevrimdışı Çevrimdışı

Üye ID: 94

« Yanıtla #8 : 03 Ocak 2007, 15:24:08 »

sevgi de, nefret de dünyevî bir maksat için değil, sadece ALLAH rızâsı için gösterilmelidir.

ellerine sağlık kardeş.

Ey gökleri ve yeri yaratan. Dünyada da ahirette de Mevlam, yardımcım Sensin.
Müslüman olarak canımı al ve beni salihler(iyi insanlar) zümresine dahil et.

Hz.Yusuf'un (AS) Duası - Yusuf 101
yabangülü
σиυя üуєѕι

zaman olur..yol görünür ozaman sadece gitmek düşer

Çevrimdışı Çevrimdışı

Üye ID: 359

« Yanıtla #9 : 04 Ocak 2007, 01:14:29 »

sevgi de, nefret de dünyevî bir maksat için değil, sadece ALLAH rızâsı için gösterilmelidir.

ellerine sağlık kardeş.

ALLAHIN RIZASINI KAZANMAK İÇİN YOLUMUZA DEVAM İNŞALLAH

SELAM VE DUA ILE.............

vakti_nehar
üѕтα∂

Çevrimdışı Çevrimdışı

Üye ID: 215

« Yanıtla #10 : 29 Ocak 2007, 21:53:18 »

ALLAH rızâsı için sevdiği kardeşinin din ve dünyasının mükemmel olmasını arzu etmeli, başına bir sıkıntı gelmemesini dilemelidir.

ehl-i imanın muvaffakıyetını saglıycak cok  guzel bır cumle...
ALLAH cc razı ve hosnut olsun kardesım sevmek de nefrette onun ıcın ıns gerıye kalanda onu aksettırdıgı ıcın guzel...

" Eğer şu fânî dünyada bekâ istiyorsan, bekâ fenâdan çıkıyor, nefs-i emmâre cihetiyle fenâ bul ki, bâkî olasın...."

Anlam demek, ALLAH demektir.
Sonuç, sevgi ALLAH demektir.

"Hüzünle titreyen gönle ince bir âh dokunur

Kalbi kırık olanın kalbine ALLAH dokunur..."
gafletın agırlıgı ve dunyanın hengamesı  yordu bu yüregi..
muhammet emin
мιя üує

CENNET UCUZ DEGİL DOSLAR

Çevrimdışı Çevrimdışı

Üye ID: 211

« Yanıtla #11 : 29 Ocak 2007, 22:14:20 »

Ben bır garıp kulum
              Ne olurkı sonum
                    Malımdur su halım
                                 Af eyle ALLAHım .......

gece_yolcusu49
тє¢яüвєℓι üує
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

Üye ID: 76

« Yanıtla #12 : 29 Ocak 2007, 22:29:39 »

Ben bır garıp kulum
              Ne olurkı sonum
                    Malımdur su halım
                                 Af eyle ALLAHım .......

• İnsan gözdür, görüştür, gerisi ettir.
 İnsanın gözü neyi görüyorsa, değeri o kadardır.
vusl@t
υѕтα üує

}{*}{*}{}{*}{*}{

Çevrimdışı Çevrimdışı

Üye ID: 441

« Yanıtla #13 : 30 Ocak 2007, 14:08:41 »

Âyette söyle buyruluyor: "O kimseler ki iman edip hicret ettiler ve mallariyla, canlariyla ALLAH yolunda mücadele ettiler. O Ensar ki Muhacirleri barindirdilar ve onlara yardim ettiler. Onlar birbirinin velileridirler" (el-infâl, 8/72). Burada velayet; yardim, yardimlasma, ögüt ve verâsetle tefsir edilmistir. Bedir savasindan sonra Muhacirlerin maddi durumlarinin düzelmeye baslamasi üzerine Muhacirlerin Ensara mirasçi olma hükmü su âyetle neshedilmistir: "Hisimlar ALLAH'in kitabinda birbirine daha yakindirlar" (el-Enfâl, 8/75). Ensâr bazi mallarini Muhacir kardesleriyle bölüsmüs, hurmaliklar üzerinde onlarla ziraat ortakçiligi yapmislardir (Ibn Sa'd, Tabakat, III, 396; Buhârî, II, 71, 111, 164).

*Cundullah*
üѕтα∂

Çevrimdışı Çevrimdışı

Üye ID: 138

« Yanıtla #14 : 14 Şubat 2007, 04:31:31 »

ALLAH RAZI OLSUN PAYLAŞIMIN İÇİN

zalimler yakında nasıl bir inkılapla devrileceklerini görecekler
Ebu Muaz
üѕтα∂

Çevrimiçi Çevrimiçi

Üye ID: 1112

« Yanıtla #15 : 29 Ekim 2010, 17:15:56 »

maşALLAH ebu zer, ALLAH seni sevsin ve hep hidayet üzre eylesin inş.

"Ey islam davetçileri: Ölüm tutkunu olunuz ki size hayat bağışlansın... Okuduğunuz kitaplar, devam ettiğiniz nafileler sakın sizi aldatmasın !"                                             ŞEHİD ABDULLAH AZZAM

http://www.yurtfm.net/pencere/player.php
http://www.hikmetfm.net/pencere/player.php
Leşkere_Azadi
υѕтα üує

Özgürlüge sevdalandik delice..

Çevrimdışı Çevrimdışı

Üye ID: 5008

« Yanıtla #16 : 02 Kasım 2010, 17:35:35 »

ellerine sağlık kardeş.

ALLAH razi olsun  ok.nedense bana suanda cok ii geldi...bunlari hatirlamak

Ey özgürlük! Kırık kanatlı güzel kuşum! Keşke seni vahşet bekçilerinden,duvarları,sınırları,kaleleri ve zindanları yapanlardan kurtarabilseydim. Keşke kafesini kırıp seni sabahın temiz,bulutsuz ve tozsuz havasında uçurabilseydim. Fakat... Benim de ellerimi kırmışlar, dilimi kesmişler. Ayaklarıma zincir vurmuşlar ve gözlerimi bağlamışlar...
-LeyL-
тє¢яüвєℓι üує
**

وَاصْبِرْ ( Ve Sabret )

Çevrimdışı Çevrimdışı

Üye ID: 263

« Yanıtla #17 : 02 Kasım 2010, 19:55:18 »

hubb-ı fillâh // buğd-ı fillâh

Ebu Muaz
üѕтα∂

Çevrimiçi Çevrimiçi

Üye ID: 1112

« Yanıtla #18 : 06 Kasım 2010, 08:43:30 »

Kardeşler, ben hepinizi ALLAH için çok seviyorum

"Ey islam davetçileri: Ölüm tutkunu olunuz ki size hayat bağışlansın... Okuduğunuz kitaplar, devam ettiğiniz nafileler sakın sizi aldatmasın !"                                             ŞEHİD ABDULLAH AZZAM

http://www.yurtfm.net/pencere/player.php
http://www.hikmetfm.net/pencere/player.php
Yahya Abbas Müsavi
уαя∂ıм¢ı уöиєтι¢ι
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

Üye ID: 30

« Yanıtla #19 : 06 Kasım 2010, 09:28:18 »

Kardeşler, ben hepinizi ALLAH için çok seviyorum

kalb kalbe karşıdır...

Görüyorum ki; evleriniz Rum Kayzeri'nin evlerine, lükse hayranlığınız Kisra'nın tutumuna, servet peşinde koşmanız, Karun'un anlayışına, saltanatınız Firavun saltanatına, nefsleriniz Ebu Cehil nefsine, gururunuz Ebrehe'nin gururuna, yaşayışınız sefillerin yaşayışına benziyor. ALLAH için söyleyin bana, MUHAMMEDi'den olanlar nerede?[/co
Sayfa: [1] 2  Hepsi   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: